نسخه الکترونیکی (PDF) کتاب زمین شناسی عمومی برای مهندسین
پیشگفتار در زمین شناسی عمومی منشاء زمین، تاریخ و ساختمان زمین و مواد متشکله آن، انواع سنگ ها و سنگواره ها، نیروهای موثر در داخل زمین، سرگذشت زمین،گیاهان و جانوران گذشته، تغییر و تحولاتی که در طول زمان پدید آمده اند مورد بررسی قرار می گیرد. به لحاظ فراوانی منابع طبیعی و وجود ذخایر با ارزش در اعماق زمین، دانش زمین شناسی از نظر علمی و اقتصادی دارای ارزش ویژه ای است و نقش موثری را در زمینه شناخت مواد معدنی، اکتشاف و بهره برداری از آنها وبه طور اخص منابع نفتی، گازی و آبی دارد. بسیاری از علوم از جمله آب شناسی، خاک شناسی، هواشناسی، جغرافیا، مهندسی معدن و عمران ارتباط تنگاتنگی با علوم زمین دارند و زمین شناسی از علومی چون زیستی، فیزیک و شیمی بهره مند می شود.
وقوع زمین لرزه های هولناک با نیروی عظیم و ویرانگر، فوران مواد مذاب از دهانه کوه آتشفشان، وقوع سیلاب های مخرب و خانمان برانداز، حرکت های مخرب و ناگهانی توده های خاکی و سنگی (زمین لغزش ها) در دامنه های شیب دار، آلودگی هوا ناشی از ریزگردهای مناطق بیابانی و کویری، جابجایی عظیم آب اقیانوس ها و دریاها به صورت امواج مهیب و مخرب سونامی، آلودگی های طبیعی آب های زیرزمینی و خاک (نظیر شورشدن، اسیدی شدن)، پیشروی آب دریاها و اقیانوس ها با زیر آب رفتن خشکی ها ناشی از ذوب یخچال ها از مخاطراتی بوده که با بررسی های علم زمین شناسی، زمینه ارتباط این علم را با علوم مهندسی فراهم می کند.
کتاب حاضر مشتمل بر سه بخش می باشد. بخش اول آن تحت عنوان ساختمان و مواد تشکیل دهنده زمین شامل پنج فصل بوده که در فصول مختلف به ترتیب زمین و ساختمان آن، کانی ها، سنگ های آذرین، سنگ های رسوبی و سنگ های دگرگونی را مورد بحث قرار می دهد. در بخش دوم تحت عنوان فرآیندهای بیرونی زمین مشتمل بر شش فصل بوده و موضوعاتی چون آب های جاری، آب های زیزمینی، یخچال ها، بیابان ها، خطوط ساحلی، بستر اقیانوس ها بررسی شده است. بخش سوم تحت عنوان فرآیندهای درونی زمین شامل چهار فصل بوده و از موضوعاتی چون زمین لرزه ها، زمین ساخت ورقه ای، کوهزایی و زمان زمین شناسی بحث شده است.
فهرست مطالب:
بخش اول: ساختمان و مواد تشکیل دهنده زمین
فصل اول: زمین و ساختمان آن
فصل دوم: کانی ها
فصل سوم: سنگ های آذرین
فصل چهارم: سنگ های رسوبی
فصل پنجم: سنگ های دگرگونی
بخش دوم: فرآیندهای بیرونی زمین
فصل اول: آب هاي جاري
فصل دوم: آب های زیر زمینی
فصل سوم: یخچال ها
فصل چهارم: بیابان ها
فصل پنجم: خطوط ساحلی
فصل ششم: بستر اقیانوس ها
بخش سوم: فرآیندهای درونی زمین
فصل اول: زمین لرزه ها
فصل دوم: زمین ساخت ورقه ای
فصل سوم: کوهزایی
فصل چهارم: زمان زمین شناسی